Lokakuun puutarhakiireitä

Jatkoimme saunan ja aitan vieressä olevan pensasryhmän laajennusta. Tämä kohta puutarhasta on kivinen, joten nurmikkoa on siinä mahdotonta hoitaa. Ennestään siinä oli iso lumimarjaryhmä ja nuokkusyreeni. Laajensimme sitä toisena kesänä neilikkaruusuilla. Elokuussa istutimme nuokkusyreenin viereen jalosyreeni ’Moskovan kaunottaren’. Nyt
ryhmä laajeni  kurtturuusuilla. Ne siirsimme aitan edustan juhannusruusuryhmästä, jonka
voimakaskasvuisempi kurtturuusu uhkasi valloittaa.

Kurtturuusu on arvioitu erittäin haitalliseksi vieraslajiksi. Tässä puutarhassa se ei kuitenkaan ole levinnyt luontoon. Uudessa kohdassa sille on varattu rajallinen tila, jonka ulkopuolelle sitä ei päästetä leviämään juurivesoista. Aiomme jatkossa kerätä ja hyödyntää kiulukat, mikä rajoittaa siementaimien syntyä. Emme siksi nähneet mitään syytä hävittää kurtturuusua, joka vastuullisesti kasvatettuna on mitä mainioin maalaispuutarhan kasvi:
vaatimaton, helppohoitoinen, runsaasti kukkiva ja huipputerveellisiä kiulukoita tuottava.

Uusi ruusuistutus2
Reunaan käytetyistä kivistä isoin, muita tummempi kaivettiin ryhmän vierestä – taas yksi nurmikon ajamista haittaava kivi vähemmän.

Oranssinpunaiset daaliat Shooting star

Uusia kukkia oli ilmestynyt sitten viime käynnin: oranssinpunainen daalia oli avannut ensimmäiset kukkansa. Daalia ’Shooting star’ jatkaa kukintaansa, nuppuja siinä on vaikka kuinka paljon.

Daalioiden kasvatuksesta tuli tänä sateisena ja viileänä kesänä opittua se, että latvomista kannattaa jatkossa harkita tarkkaan. Sen avulla saa tuuheammat kasvit mutta kukinta viivästyy. Aika lyhyeksi jää hienoista kukista nauttiminen, jos kukinta alkaa syyskuun puolessavälissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.