Cottage garden -hengessä maalla

Olen pitänyt englantilaista cottage garden -tyyliä aivan liian vaativana puutarhoihimme. Siinä pitää olla paljon erilaisia kukkivia kasveja, jotka on huolellisesti suunniteltu näyttämään itsestään kasvupaikoilleen ilmestyneilt; huoletonta kukkivaa kepeyttä – hirveän työn tuloksena. Aidossa brittityylissä käytetään myös paljon meidän ilmastoomme sopimattomia kasveja, ihania pitkään kukkivia ruusuja ja vaativia perennoja.

Nyt keskikesällä katselin puutarhaamme hämmästyneenä: siitä on itsestään kehittynyt cottage gardenin suomalainen maatiaisserkku. Akileijat, kurjenpolvet ja aikaiset pensasruusut kukkivat valtoimenaan. Pionit ja siperiankurjenmiekat lopettelevat, loppukesän perennat kasvavat vielä. Tyyliä täydentävät kuunliljat ja saniaiset vihreydellään.

Tunnelmakuvia isosta istutusryhmästä

IMG_6064
Vasemmalla pionin ja kääpiömiekkaliljan lehtiä, edessä isoampiaisyrtti. lehtosalvia ja peittokurjenpolvi, puikeat lehdet yrtti-iison. Oikealla pikkusydän.
IMG_6063
Kyläkurjenpolvi, taustalla harjaneilikka nupullaan ja akileija kukassa.

Polun_reuna

Yllä iso ryhmä polun reunasta päin: vasemmalla peittokurjenpolvi, maksaruohomatto, kesäpikkusydän, kirjokuunlilja, akileijoja, idänkurjenpolvi , ritarinkannus. Taustalla kukintaansa lopettelevat pionit. Oikealla edessä tulppaaneja keräämässä voimaa ensi kevääseen sekä vuoroaan odottavat syysleimu ja harmaamalvikki.

Varjon ryhmä tammen alla

IMG_6049
Vasemmassa reunassa humala tammen rungolla, sen vieressä pinkki villiruusu, taustalla juhannusruusu. Etualalla tuoksukurjenpolvi ja pari laukan kukintoa, taustalla vuorenkilpi, sen takana pilkottaa hiirenporras. Oikeassa yläreunassa korallikanukan oksia. Koko ryhmän taustalla pihasyreeniaita.

Ryhmään keväällä istutetuista isotähtiputki ensimmäinen on aloittanut kukintansa.

IMG_6059
Isotähtiputki ’Shaggy’.

Saunanedustan ryhmä

Saunan_edusta
Vasemmalla alhaalla iso kellanvihreä kuunlilja, sen yläpuolella jättipoimulehti,  ylhäällä sinikuunlilja. Alhaalla keskellä akileija, sen yläpuolella päivänkakkara, jonka takana pilkottaa alppiruusu ’Axel Tigerstedt’. Oikealla alhaalla seppelvarpu, koko ryhmän taustalla vuorenkilpi.

Alapihan ruusut

img_6079.jpg
Vasemmalla kurttulehtiruusu, sen takana lumimarja. Aitan edessä juhannusruusu. Peittokurjenpolvi kukkii, päivänliljat ja maksaruoho eivät vielä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.