Istutusalueet kotona

Etupiha

Ruusuryhmä

Aloitimme etupihan ruusuryhmän kesällä 2014 tarhakurtturuusuilla: yhdellä ’Ritausmalla’ ja kahdella ’Blanc Double de Coubertilla’. Keväällä 2015 poistettiin toinen ryhmää varjostaneista isotuomipihlajista. Lisääntynyt valo houkutteli laajentamaan ryhmää vielä kahdella Ritausmalla ja punalehtiruusu (R. Glauca) ’Carmenettalla’. Ryhmän eteen lisättiin jalopähkämöä (Stachys macrantha, 2015) ja jättipoimulehteä (Alchemilla mollis, 2016). Ritausman ja jalopähkämön yhdistelmä on yksi parhaista yhdistelmistä puutarhoissamme.

Havu- ja rhodoryhmät

Sisääntulon havuryhmä on kuvattu Havut-sivulla ja pääoven molemmilla puolilla olevat rhodot Rhodot-sivulla.

Takapiha

Keltainen ryhmä

Jos jokin istutusalue kotipuutarhassa on hakenut muotoaan, niin takapihan keltainen ryhmä. Takapihalla oli ikkunoiden alla noin metrin levyinen istutusalue, johon oli talon valmistuttua istutettu marjakuusia, atsaleoja, perennoja ja maanpeitekasveja. Pihaoven vieressä kasvanut marjakuusi oli vuosien kuluessa venähtänyt liian suureksi. Pienennysleikkaus ei tuottanut haluttua tulosta, joten päädyimme poistamaan sen sekä muutenkin uudistamaan ryhmää keväällä 2015.

Kevään 2015 muutokset

IMG_3588Keväällä 2015 istutettiin vain kolme uutta kasvia eli kallionauhusta (Ligularia dentata) ’Britt-Marie Crawford’. Nämä eivät viihtyneet melko aurinkoisella kasvupaikalla ja menehtyivät jo seuraavana talvena.

Reunuskasveiksi siirrettiin tulikellukkaa (Geum coccineum) ja maksaruohoa ruusupenkistä sekä etupihalta jättipoimulehteä (Alchemilla mollis). Rönsyansikkaa (Waldsteinia ternata) oli marjakuusen alla, tarha-alpia (Lysimachia punctata) atsalean takana. Tutulta vaihtarina saamani kevätvuohenjuuri (Doronicum orientale) istutettiin penkissä pitkään viihtyneen, mutta edellistalvena kuolleen vuohenjuuren paikalle. Alkukesällä ryhmää täydennettiin kahdella kärhöllä: aikaisella loistokärhöllä (Clematis Patens-ryhmä) ’Guernsey Cream’ ja kiinankeltakärhöllä (C. tangutica).

Uusi yritys 2016

Alue osoittautui liian kapeaksi, joten keväällä 2016 sitä levitettiin. Ryhmään siirrettiin takapihan pensasruusuryhmässä kasvaneet keltapäivänliljat (Hemerocallis lilio-asphodelus) sekä ruusuryhmästä valkoiset verikurjenpolvet (Geranium sanguineum Album) ja loistosalviat (Salvia × sylvestris) ’Blaukönigin’ . Uusia perennoja istutettiin: tarhapäivänliljat ’Chicago Juwel’ ja ’Tigger’, itoh-hybridipioni ’Bartzella’, valkohatut (Echinacea purpurea) ’White Swan’ ja sädepäivänhatut (Rudbeckia fulgida var. sullivantii) ’Goldsturm’. Myös idänliljoja ’Rialto’ ja puuliljoja ’Montego Bay’ lisättiin antamaan korkeutta ja Lidlistä ilman lajikenimeä ostettuja ryhmäruusuja keventämään ryhmää valkoisella värillä.

Koska vastaistutetut perennat ovat vielä pieniä, ryhmää täydennettiin kesäkukilla: dahlialla ’Preference’, kesäpäivänhatuilla ’Rustic Colors’ ja koristeinkiväärillä.

Laajennus 2018

Keväällä 2018 keltaista ryhmää laajennettiin ulkoreunasta, kun uusille pensasmustikoille ’Patriot’ ja ’Goldtraube’ piti löytää aurinkoinen paikka. Samalla myös vanhat pensaat ’Alvar’ ja ’Aino’ siirrettiin parempaan paikkaan. Ryhmään lisättiin laajennusta täyttämään myös muutama uusi valkoinen verikurjenpolvi ja loistosalvia sekä kesäkukiksi ruostekukkia (Crocosmia) ja kesäpäivänhattuja ’Toto Gold’.

Kuvassa syksyllä 2018 kukkivat daalia ’Preference’, kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta) ’Toto Gold’ ja yrtti-iiso (Agastache foeniculum), kaksi jälkimmäistä itse siemenestä kasvatettuja. Keltaisessa ryhmässä on muunkin värisiä kasveja kuin keltaisia, lähinnä sinivioletteja ja valkoisia keltaista korostamassa. Taustalla oikealla Itoh-pioni ’Bartzella’ ja seinustalla kiinankeltakärhö ja loistokärhö ’Guernsey Cream’. Alakuvissa liljojen kukkia elokuulta.

IMG_0917

Metsäpuutarha kotona, perinnepiha maalla. Puutarhablogi Ib-ja III-vyöhykkeiltä.