Lehtipuut

Etupihan isosta kolmirunkoisesta pihlajasta on kesällä vaikea saada hyvää kuvaa varjoisan kasvupaikan takia. Tällainen monirunkoinen pihlaja on pihapuiden ehdotonta aatelia: sillä on kaunis kukinta, näyttävät lehdet ja värikkäät punaiset marjat. Se on ilmastollisesti täysin kestävä, helppohoitoinen, nopeakasvuinen ja mahtuu pienemmällekin pihalle pensasmaisemmaksi muotoiltuna. Pihlajia kannattaisi istuttaa ehdottomasti nykyistä useammin pihapuiksi.

Pihlaja talvella

Hevoskastanja – puutarhan kuningas

Kotipuutarhan etupihaa hallitsee kolmirunkoinen hevoskastanja (Aesculus hippocastanum). Paikka voisi olla aurinkoisempi, jolloin kukinta olisi runsaampaa. Kuninkaan pienet puutteet kuitenkin painetaan villaisella.

Tammi – rhodojen paras seuralainen

Mieheni on Pohjois-Savosta kotoisin, missä jalot lehtipuut ovat levinneisyytensä äärirajoilla. Tammi (Quercus robur) on hänen ehdottomia suosikkipuitaan. Kun rhodot vielä kasvavat mielellään tammen lehvästön vaeltavassa varjossa, tämä jättiläinen on yksi puutarhamme tärkeimmistä kasveista. Onneksi puutarhamme nurkassa on tilaa kasvaa täyteen komeuteen, onhan tammen keväinen vihreys hieno puutarhaelämys.

Tammi

Koristeomenapuut kukkivat kevään ja alkukesän rajalla

Juuri ennen rodojen kukintaa puutarhassa kaiken huomion vievät koristeomenapuut (Malus). Ne ovat edellisen omistajan istuttamia, tuntemattomia lajikkeita.

Kotipihan omenapuista (2 lajiketta) ei vielä ole kuvaa. Koivut näkyvät monessa kuvassa taustalla.

 

Metsäpuutarha kotona, perinnepiha maalla. Puutarhablogi Ib-ja III-vyöhykkeiltä.