Pensaat ja köynnökset

Kuutamohortensia sopii maalle

Kesällä 2014 hankimme kuutamohortensian (Hydrangea paniculata ’Praecox’). Vaikka se ei taida olla varsinainen perinnekasvi, se kuitenkin sopii hyvin maalaispihan tunnelmaan. Meillä ole tavoittena autenttinen 1940-luvun maalaispiha, vaan eri aikakaudet saavat näkyä puutarhassa. Hortensia näyttää sopeutuneen hyvin muhevaan maahan syreeniaidan varjossa.

Kuutamohortensia

Vaaleanpunainen söpöliini muokkaa asenteita

Lovely pinkViime kesän alennusmyyntilöytö ’Lovely Pink’ (Dasiphora fruticosa) muutti käsityksiäni hanhikeista. Vanhemmat hanhikkilajikkeet ovat metrinkorkuisia, keväällä hyvin hitaasti lehteen tulevia ja nopeasti ränsistyviä puskia. Emme ole koskaan olleet hanhikkifaneja mieheni kanssa.

’Lovely Pink’ on tullut sukuunsa hitaassa vihertymisessä. Se on kuitenkin matala ja tuuhea, mutta ennen kaikki sen vaaleanpunaiset kukat herättävät paatuneessakin vaaleanpunaisen inhoajassa helliä tunteita. Kukat ovat kuin suoraan pikkutyttöjen prinsessapiirroksista.


Keltainen hanhikkiPuutarhasta löytyy myös yksi perinteinen keltainen hankikki. Se saa pitää paikkansa hanhikkien hyvien ominaisuuksien ansiosta. Kun viitsii keväällä poistaa vanhimmat risuuntuneet oksat, se on erittäin helppohoitoinen ja terve kasvi. Suurin plussa tulee myöhäsyksyyn jatkuvasta ahkerasta kukinnasta, jolloin energiset keltaiset kukat ovat arvossaan.


Kardinaalin kunnianarvoisa ensikukinta

Ensimmäisenä kesänä 2012 istutettu kärhö ’Rouge Cardinal’ on tähän asti keskittynyt pysymään hengissä. Tänä kesänä hänen arvonsa avasi ensimmäisen kukkansa. Tätä kirkollista korkeutta on kannattanut odottaa: kukan pinnassa on samettimainen nukka tummaa kauneutta korostamassa.

Kärhönkukka

Ruusut

RitausmaRuusuista viimeisenä kukkii Ritausma, latvialainen kermakakku. Se on täydellinen pensasruusu: kaunis, runsaskukkainen, terve, elinvoimainen ja helppohoitoinen, mutta ei kuitenkaan leviä liikaa. Kukkien väri on hyvin herkkä hennosti vaaleanpunertava, lähes valkoinen. Testasimme talvenkestoa ja sopeutumista yhdellä Ritausmalla maalla ja kotona. Parin ongelmattoman vuoden jälkeen hankimme elokuussa 2015 pari uutta Ritausmaa Hongiston taimistolta.

Puutarhassa oli ennestään juhannusruusua ja kurttulehtiruusua, joista on kuva blogin puolella, kuten myös neilikkaruususta. Neilikkaruusu kukkii uskomattoman ahkerasti. Kesällä 2015 sateet painoivat pensaat lakoon, tavallisina kesinä varret pysyvät tukevasti pystyssä.

Neilikkaruusut

Puutarhan rehevä maaperä ja aurinkoisuus ovat kuin luodut ruusuille. Perustimme alapihalle ruusuryhmän, johon olemme istuttaneet kolme valamonruusua (R. ’Splendens’), neidonruusu (R. alba) ’Lumon’, puistoruusu ’Ilon’ ja nukkeruusun (R. nitida). ’Lumon’ ja ’Ritausman’ hankimme Meilahden arboretumiin tehdyn tutustumiskäynnin perusteella.



Ansaitusti eliittiä: loistojasmike ’Tähtisilmä’

Ruusujen lisäksi keskikesään kuuluvat valkoiset tuoksuvat jasmikkeet. Maalla niitä ei kuitenkaan ollut ennestään. Rannikolla yleinen pihajasmike on III-vyöhykkeellä jo menestymisensä ylärajoilla. Olisiko siinä syy jasmikkeiden puuttumiseen? Päädyimme hankkimaan maalle kokeeksi loistojasmike FinE (Philadelphus lewisii) ’Tähtisilmän’, joka on kestävä vielä V-vyöhykkeellä. Kesällä 2015 saimme ensimmäistä kertaa nauttia sen kukinnasta. Myös kasvutapa alkaa näkyä selvemmin: oksat kaartuvat sirosti maata kohti.

FinE on Finnish Elite, suomalainen valio, lyhennettynä. FinE-tunnuksen saavat kestävät, kauniit ja helppohoitoiset kasvit, lisää tietoa Taimistoviljelijöiden sivuilta. ’Tähtisilmä’ on tunnuksen arvoinen. Ostimme kesällä 2015 toisen samanlaisen pensasalueen täydennykseksi.

Tähtisilmä leike

Meillä on nuokkusyreeni!

Ensimmäisenä kesänä 2011 mieheni löysi ison lumimarjapensaan takaa lähes kuoliaaksi paleltuneen pensasraasun. Hän leikkasi kuolleet oksat ja kitki ympäristön. Seuraavat kaksi kesää pensas keräsi voimia ja toipui. Nyt olemme saaneet nauttia nuokkusyreenin (Syringa reflexa) kukinnasta. Puutarhassa on paljon vaaleanpunaisia kasveja ilmeisesti aiemman puutarhan vaalijan peruja. Olisikohan nuokkusyreeni päätynyt pihalle kauniin värinsä takia, jota on kovin vaikea vangita valokuvaan?

Nuokkusyreeni

Ihanat pihasyreenit

Pihasyreeni on puutarhan peruspensas. Tien vieressä on syreeniaita, jonka edelliset omistajat olivat katkaisseet n. puolentoista metrin korkeudelta tuuheutumisen toivossa. Tuuheutumisesta en ole vakuuttunut, kukinta menetettiin kolmeksi vuodeksi. Alla ovat talon oven viereiset pensaat täydessä kukassa juhannuksena. Sadesään takia muista syreeneistä ei saanut kelvollisia kuvia. Pihasyreeneitä on sisäänajotien varrella sekä saunan ja aitan edessä.

Syreenit ovi

Tunnistustehtävä ja ratkaisu

Kuvassa on pensasangervo, mutta mikä? Koivuangervoa olen arvaillut, mutta pensas on reilusti yli metrin korkea, vajaa puolitoistametrinen. Tarkemmin tutkittuna vanhat oksat ovat selvästi mutkaisia, eli idänvirpiangervoa (Spiraea chamaedryfolia) veikkaan.

Idänvirpiangervo

Vaatimattomuus kaunistaa: koiranheisi

Saunan edustalla kasvava koiranheisi (Viburnum opulus) oli lähellä päätyä poistoon. Pensaita oli alun perin kaksi ja toinen ”siirrettiin”. Aavistuksemme, ettei iso pensas kestä siirtoa, osoittautui oikeaksi. Jäljelle jäänyt pensas leikattiin puumaiseksi, jotta sen alle saatiin tilaa istutusryhmälle. Ilmavuus toivottavasti myös auttaa vastustamaan heiteen usein iskeviä tuholaisia.

Koiranheisi

Miksi mahoniaa ei istuteta enemmän?

Olemme siirtäneet kasveja isompiin yhtenäisiin istutusalueisiin nurmikon ajon helpottamiseksi. Mahoniamme (Mahonia aquifolium) on hieno vanha kasvi. Pelkään, ettei se kestä siirtoa. Siksi se on saanut jäädä vanhalle paikalleen keskelle nurmikkoa. Mahonia on kaunis keväällä kukkiessaan ja syksyllä marjoessaan. Sen lehdistö on ainavihanta. Kun kasvilla on näin monta hyvää ominaisuutta, on outoa, ettei sitä käytetä enempää. Ilmeisesti talvenkesto on usein ongelma, mutta ei tälle yksilölle.

Mahonia

Moukan tuuria: Albina Plena

Toisena  keväänä maalla 2013 ostimme mökkimatkan varrella sijaitsevasta Porkkalan kartanon puutarhamyymälästä syntymäpäivälahjakseni köynnöksen. Aikamme taimia tutkailtuamme päädyimme kerrottukukkaiseen tarha-alppikärhöön Albina Plenaan. Kärhökokemuksemme tuossa vaiheessa rajoittuivat huonoon kokemukseen jalokärhöistä ja kotipuutarhan vaatimattomaan alppikärhöön.

Alpina Plena on ollut kerta kaikkiaan loisto-ostos. Se on helppohoitoinen, kukkii alkukesällä runsaasti ja remontoi syyskesällä, jolloin siinä on kukkien lisäksi koristeellisia siemenkotia. Kärhö kasvaa aurinkoisessa paikassa savimullassa.

Albina Plena koko

 


Maalle ostetut pensaat ja köynnökset, joista ei vielä ole kuvaa

Ruusut: Nukkeruusu 1 kpl 2014

Muut pensaat: Valkokirjokanukka (Cornus alba) ’Ivory Halo’ 1 kpl 2013, 1 kpl 2016, jalosyreeni ’Moskovan kaunotar’ (Syringa vulgaris ’Krasavitsa Moskovy’) 2015, pikkujasmike (Philadelphus x lemoinei) 1 kpl 2016, tummakeijuangervo (Spiraea japonica) ’Manon’ 3 kpl 2016

Havut: Kääpiökataja (Juniperus communis) ’Repanda’, pilarikataja (Juniperus communis) ’Suecica’

Köynnökset: Lumikärhö C. ’Paul Farges’/’Summer Snow’

Yksi ajatus artikkelista “Pensaat ja köynnökset”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Metsäpuutarha kotona, perinnepiha maalla. Puutarhablogi Ib-ja III-vyöhykkeiltä.