Tammenalusryhmä

Artikkelikuvassa etualalla jalopähkämöä, oikassa reunassa päivänkakkaroita, taustalla isotähtiputkia, ukonkelloa ja pari sormustinkukkaa. Kuva kesältä 2019.

Tammenalusryhmä on varjon ja puolivarjon kasvupaikka, jonka maa on melko kuivaa. Ryhmän koko on n. 6×7 metriä. Nimensä mukaisesti ryhmä on syntynyt yläpihan tammen ympärille. Siinä oli alun perin tammen lisäksi juhannusruusu ja jokin villiruusunlaji. Vuosien varrella ryhmää on laajennettu lähinnä perennoilla mutta myös pensailla ja sipulikukilla.  Ryhmän keskellä olevan vaahteran kannon päällä on vanha muuripata, jossa on keväällä narsisseja ja kesällä pensaskrasseja.

Kesä 2018

Tammenalusryhma
Heinäkuun alussa 2018: kukassa jalopähkämö, peittokurjenpolvi, isotähtiputki, taustalla ukonkello. Etualalla näkyy myös pikkusydäntä ja tammen alla kuunliljaa.

Syksy 2017

Tammenalusryhma
Aluetta laajennettu, tuoksukurjenpolvet siirretty sisäänajotien puolelle, niiden tilalle tuotu kuunliljoja isolta istutusalueelta.  Muuripata on jo jäänyt ryhmän sisälle.
Tammenallaalkutilanne
Tilanne ennen laajennusta.

Kevät 2016

Vuorenkilpien muutto
Keväällä 2016 ryhmään siirrettiin vuorenkilpeä muualta puutarhasta.

Tammenalusryhmän kasveja keväällä 2020

  • Puu: tammi ( Quercus robur)
  • Pensaat: korallikanukka (Cornus alba), juhannusruusu (Rosa spinosissima ’Plena’), tunnistamaton villiruusulaji, kupariheisiangervo (Physocarpus opulifolius ’Mindia’), mahonia (Mahonia aquifolium)
  • Köynnös: humala (Humulus lupulus)
  • Perennat: vuorenkilpi (Bergenia), tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum), peittokurjenpolvi (Geranium x cantabrigiense), kyläkurjenpolvi (Geranium pratense), hämykuunlilja (Hosta undulata) ’Erromena’, jalokuunlilja (Hosta Tardiana) ’Sum and Substance’, sinikuunlilja (Hosta sieboldiana) ’Elegans’, vuorikaunokki (Centaurea montana), tarhakalliokielo (Polygonatum x hybridum), ukonkello (Campanula latifolia), pallaksenpioni (Paeonia mollis), isotähtiputki (Astrantia major) ja sen alalaji (Astrantia major ssp. involucrata) ’Shaggy’, jalopähkämö (Stachys macrantha), kevätpikkusydän (Dicentra eximia), päivänkakkara (Leucanthemum vulgare).
  • Sipulikasvit: valkonarsissi (Narcissus poëticus), marhanlilja (Lilium martagon hybr.) ’Claude Shride’
  • Kaksivuotisia: sormustinkukka (Digitalis purpurea), illakko (Hesperis matronalis).
Advertisement

Metsäpuutarha kotona, perinnepiha maalla. Puutarhablogi Ib-ja III-vyöhykkeiltä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: