Rhodot

 

Rhodojen kukkia

Rhodojen nuppuja

Rhodojen lehtikavalkadi

Takapihan rhodot

Kallionalusta

MikkelijaPMA
Takapihan isot rhodot : takana ’Mikkeli’ nupuillaan, edessä kaksi jo kukkivaa ’P. M. A. Tigerstediä’. Etualan pieni rhodo on ’Goldinetta’. Kuva kesäkuulta 2017.

Kotipuutarhamme on vanhaa metsänpohjaa. Sen eteläpuolella tonttimme ulkopuolella on iso, varjostava kallio, jota pitkin sade- ja sulamisvedet valuvat pihallemme. Tontin tämä reuna on osoittautunut rhodoille erityisen sopivaksi paikaksi. Jo talon alkuperäinen omistaja oli istuttanut kallion alle puistoalppiruusuja (Rhododendron Catawbiense ’Grandiflorum’). Olemme vähitellen istuttaneet alueelle lisää rhodoja. Useimmat ovat viihtyneet, mutta joitakin menetyksiäkin olemme kokeneet.

Korkein pensas  on marjatanalppiruusu ’Mikkeli’ (R. Tigerstedtii-ryhmä). Sen edessä on kaksi ’P. M. A. Tigerstedtiä’. Niiden eteen on istutettu keväällä 2016 keltakukkainen  ’Goldinetta’, joka hieman yllättäen on edelleen hengissä kesällä 2019. Goldinettan vieressä aloittaa toukokuun lopulla kukintansa Hongiston taimistolta loppukesällä 2015 hankittu ’Boule de Neige’ eli lumipallo.

Takapihan isossa ryhmässä välikäytävän toisella puolella on alkuperäisen puistoalppiruusun juurtumaan lähteneistä oksista kasvatettu rhodoryhmä. Lisäksi siinä ovat lapinalppiruusu (Rhododendron lapponicum) ’Ramapo’ etualalla ja ryhmän taakse istutettu  P. M. A. Tigerstedt’.

Takapihan uusi rhodoryhmä 

Aloitimme uuden rhodoryhmän naapurin vastaiselle rajalle kesällä 2015. Ennestään rajalla oli puistoalppiruusu  ’Boursault’. Vuosina 2015 – 18 alueelle on istutettu kolme pinkkiä ’Roseum Elegans’ ja kolme liilaa’Rasputin’-rhodoa.


Tässä ryhmässä on myös puutarhamme ehkä kaunein rhodo, Hongiston taimistolta ostettu ‘Anna H. Hall’, joka on valkoisen virginianalppiruusun (R. catawbiense var. album) ja yakushimanalppiruusun (R. degronianum ssp. yakushimanum) ’Koichiro Wadan’ risteytys.

AnnaHHall
’Anna H. Hall’

Lisäksi pähkinäpensaan viereen sammaloituneiden kivien taakse istutettiin puistoalppiruusu ’Nova Zembla’ keväällä 2015. Se ihme kyllä selvisi hankalasta talvesta 2015-2016. Aiemmat ’Nova Zemblat’ ovat heittäneet henkensä ensimmäisenä vaikeana talvena.

Nova Zemlja – Kopio

Atsaleat

Takapihalla on myös muutamia atsaleoja. Edellisen omistajan istuttama keltainen atsalea on kukkiessaan todellinen puutarhan huomionherättäjä. Olisi mukavaa tietää sen lajike.

Keltainenatsalea

Atsaleojen kukkia

Takapihalle on viime vuosina hankittu uusia atsaleoja, yllä sikermä niiden kukkia.

 

Etupihan seinänvierustan puistoalppiruusut

Talon rakennuttaja on istuttanut etupihan seinänvierustan puistoalppiruusuryhmät 1980-luvun alussa. Ryhmiä on kaksi, yksi pääoven molemmin puolin ja molemmissa kolme rhodopensasta. Oikeanpuoleinen ryhmä saa enemmän valoa. Sillä on myös ollut enemmän tilaa levitä. Runsaslumiset talvet ovat painaneet oksia lakoon.  Ryhmä on ainakin parinkymmenen neliön kokoinen ja korkeimmillaan ehkä 1,5 metriä. Pensaiden rungot ovat puumaisen vahvoja juuresta.

IMG_5882
Oikeanpuoleinen ryhmä upean kukinnan kesänä 2017.

Vasemmanpuoleinen ryhmä on ollut syvässä varjossa. Se oli pahimmillaan jo niin kaljuuntunut, että mietimme sen poistoa. Poistimme tontin reunasta voimakkaasti varjostaneet isotuomipihlajan ja vaahteran. Rhodot kiittävät valosta kasvamalla. Saa nähdä, milloin laattapolku peittyy kokonaan ja mitä sitten tehdään.

IMG_5894
Vasemmanpuoleinen ryhmä kesällä 2017.

Yakushimanalppiruusu

Rhodo-kerhon ohjeiden mukaisesti yhteistilauksen yakushimanalppiruusu ’Koichiro Wada’ (R. yakushimanum) on istutettu etupihan havuryhmään. Se on pohjoisrinteessä, ja jaku on sen aurikoisimmassa kohdassa. Maaperä on hiekkaista ja hapanta, joten talvenkestolle pitäisi olla kohtuulliset edellytykset.

Yaku

Yksi ajatus artikkelista “Rhodot”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Metsäpuutarha kotona, perinnepiha maalla. Puutarhablogi Ib-ja III-vyöhykkeiltä.