Sipulikukat

Punaiset liljatKesän tietää ohittaneen keskikohtansa, kun värililjat aloittavat kukintansa. Näitä loistavanpunaisia jättiläisiä, värililja ’Red Countyja’, ei voi olla huomaamatta. Sipulit ovat peräisin Lidlin punaisten mukuloiden sekoituksesta. Liljat ovat ison ryhmän takareunassa. Se on korkeille kasveille hyvä paikka – nämä kyllä näkyvät.

 

IMG_3958Puutarhassa jo ennen meitä kasvaneet varjoliljat (Lilium martagon) ovat vuosien varrella runsastuneet ja vaeltaneet mieluisille kasvupaikoille. Tähän helppohoitoiseen liljaan eivät liljakukotkaan iske niin usein kuin jalostetumpiin värililjoihin.

 


 

Alkukesästä keskikesään on laukkojen aikaa. Pikkuinen keltalaukka (Allium moly) lopettelee kukintaansa heinäkuun puolivälissä.

IMG_3940

Kesäkuun puoliväli on ukkolaukkojen juhlaa. Kuvassa poseeraa Allium hollandicum ’Purple Sensation’.

Laukka

Peurojen takia olemme joutuneet korvaamaan tulppaanit narsisseilla. Takapihalla aikaisin ja pitkään kukkii ’Irene Copeland’ -lajike keltaisessa ryhmässä.

Irene Copeland
’Irene Copeland’ huhtikuussa 2020.

Toukokuun puolivälissä 2020 kukkivat ’Peach Cobbler’ (vas. ylhäällä), ’Soestdijk’ (oik. ylhäällä), nimetön pienitorvinen narsissi – olisiko ’Barrett Browning’ (vas. alhaalla) ja ’Thalia’ (oikealla alhaalla).

Kevään 2018 narsisseja, vasemmalla ’Fragrant Rose’ ja oikealla ’Replete’.

Peurojen takia olemme joutuneet luopumaan tulppaaneista aitaamattomalla etupihalla. Alla kuva keväältä 2016, jolloin peuratilanne oli vielä jollain tavoin siedettävä. Kuvassa on myös suloisia perunanarsisseja. Ne hävisivät ensi kukinnan jälkeen, harmi.
Etupihan tulppaanit

Keväällä 2016 toukokuun alkupuolelle osui oikea lämpöaalto, joka sai aikaiset ja myöhäiset narsissit kukkimaan yhtä aikaa. Alla vasemmalla ’Tamara’ klassisena yhdistelmänä sinisten helmililjojen kanssa, oikealla ylhäällä perunanarsissi tai hienommin vihkotasetti (Narcissus x medioluteus) ’Bridal Crown’ ja oikealla alhaalla ’Fortune’.

BeautyofApeldoorn


’Beauty of Apeldoorn’ – pitkät tukevat varret, vuodesta toiseen toistuva kukinta, iloinen kelta-punainen väri – tulppaaneista yksi parhaista tänne Pohjolan perukoille.


 

 

Advertisement

Yksi ajatus artikkelista “Sipulikukat”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Metsäpuutarha kotona, perinnepiha maalla. Puutarhablogi Ib-ja III-vyöhykkeiltä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: