Kevätkauden päätös maalla

Iso istutusalue on vihdoin saanut väriä: sipulikasveista punaiset Apeldoorn-tulppaanit ja helmililjat sekä ensimmäiset perennat kultatyräkki ja pikkusydän ovat aloittaneet kukintansa. Artikkelikuvassa on sisääntuloryhmän esikoita.

Maalla koko alkuvuosi kuluu ulkotöissä, mieheni totesi. Kevättalvella kaadetaan puita. Ne tehdään klapeiksi ja pinotaan kuivumaan. Samoihin aikoihin kylvetään ensimmäiset kesäkukkien siemenet. Lisää kukkia ja vihanneksia kylvetään ja myöhemmin koulitaan pitkin kevättä. Mökillä talvehtineet kesäkukat leikataan ja niiden multa vaihdetaan. Kellarissa talvehtineet daalian juurakot tuodaan esikasvatukseen.

Huhtikuussa leikataan omenapuut ja marja- ja muut pensaat, aloitetaan oksavuorien haketus sekä levitetään tuhkat ja kalkki. Heti roudan sulettua pitää ehtiä siirtää puuvartiset ja tehdä puutarhan kevätsiivous: haravoida ja aloittaa kitkeminen. Kun perennat alkavat nousta, on aika jakaa syksyllä kukkivat ja tehdä siirrot. Keväällä istutetaan myös uudet monivuotiset kasvit, jotta ne ehtivät juurtua koko kasvukauden ajan. Lisäksi koko puutarha lannoitetaan.

Kasvimaalle voi yleensä tehdä ensimmäiset kylvöt jo toukokuun alussa. Teimme tänä vuonna kasvualustan peruskunnostuksen. Vaihdoimme puolet vanhasta mullasta uuteen ja siirsimme pikkulavat toisen ison lavan jatkoksi. Siksi pääsimme tänä vuonna kasvimaan laittoon vasta tänä viikonloppuna.

Kasvilavat
Kasvilavat valmiina, hallaharsoilla suojattuina.

Viimeinen kevätaskare ennen ylläpitovaiheen alkua on kesäkukkien sekä perennojen ja vihannesten taimien ulosistutus. Kasveja on totutettu ulkoilmaan jo kolmisen viikkoa. Tämä on kevään hermoja koetteleva vaihe, kun taimia kannetaan ulos ja sisälle: reilut 20 juurakosta kasvatettua perennaa, kymmenkunta daaliaa, talvettujen kesäkukkien kymmenkunta pistokasta, kesäkukkien ja vihannesten siementaimet. Niiden yhteismäärää en ole laskenut, useampi kymmenen kuitenkin. Joka vuosi tässä kohtaa päätän, että ensi vuonna ei yhtään. Ja joka ikinen kevättalvi olen päätökseni perunut.

Nyt on esikasvatusruukutkin pesty. Puutarhan kesä voi alkaa.

IMG_0767.JPG

2 vastausta artikkeliin “Kevätkauden päätös maalla”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.